Obama kom, så og gjorde vel intet nyt

22.03.2013
|
0 Comments
|

Den amerikanske præsident Barack Obama har netop tilbragt intense to dage på officielt statsbesøg i Israel. Det er blevet til utallige fotos og landet Israel har nærmest været på den anden ende. Det er tredje gang at Obama besøger Israel, men selvfølgelig var dette besøg anderledes, da det er første gang at han kommet til Israel i sin egenskab som siddende amerikansk præsident. Der har været talt og skrevet meget om hvorfor Obama valgte at komme til Israel netop nu? Ville han sammen med sin udenrigsminister John Kerry komme med en ny fredsplan for Israel og palæstinenserne? Kom han for at råde bod på den udbredte opfattelse af, at Obama og Israels premierminister Benyamin Netanyahus anstrengte personlige forhold havde forværret det officielle forhold mellem Israel eller USA? Eller kom han fordi han skulle tale et alvorsord med Netanyahu om dennes fortsatte skarpe udfald mod Iran, hvor Netanyahu længe har hævdet at sommeren 2013 er den endelige deadline for hvad der skal med Irans fortsatte atomprogram.
 
Selv om mange tror at det er en naturlov at amerikanske præsidenter tager på besøg i Israel, så er Obama faktisk kun den femte amerikanske præsident gennem tiderne der er på officielt statsbesøg i landet. Richard Nixon var den første tilbage i starten af 1970erne, da Watergate-skandalen var ved at udvikle sig for fuld skrue. Jimmy Carter var også på besøg hos sin fredspartner Menachem Begin, da han besøgte Israel efter fredsforhandlingerne mellem Israel og Egypten var ved at falde på plads i slutningen af 1970erne. Ronald Reagan kom aldrig på besøg, på trods af at det hævdes at denne var én af de tætteste allierede af Israel blandt de amerikanske præsidenter efter 2. Verdenskrig. Bush senior kom heller aldrig forbi, men det gjorde til gengæld i den grad hans efterfølger Bill Clinton. Hele fire gange var Bill på besøg, hvilket er rekorden. Også Bush junior slog et smut forbi Israel, mens nu altså også Obama har prøvet turen.
 
Obama har mødtes flere gange med Netanyahu under hans ophold i Israel, mens han også har fundet tid i denne omgang til at snakke med Israels præsident Shimon Peres, Israels oppositionsleder Shelly Yachimovic, Palæstinensernes præsident Mahmoud Abbas og Jordans Kong Abdullah. Ingen ved hvad de mange ledere helt præcist har drøftet, men helt som ventet blev der ikke præsenteret nogen ny stor og forkromet løsning på hvordan der skal skabes fred mellem Israel og Palæstinenserne. Obama fordømte de raketter der landede i det sydlige Israel fra Gaza.striben under hans besøg, men han fordømte ikke de mange bosættelser som Israel bygger på Vesbredden, der fortsat er en af hovedknasterne bag de to parters velvilje mod at genoptage nye forhandlinger. Obama opfordrede Abbas til at møde op til nye forhandlinger uden krav, noget Abbas var skuffet over. Obama og USA erklærede samtidig sit dybe venskab til Israel, så umiddelbart skulle man tro at alle kontroverser mellem de to lande er lagt i jorden. Samtidig påpegede Obama dog at man gerne så en fredsløsning for alle parter i Mellemøsten, så alle unge, uanset om de var egypter, israeler eller palæstinenser kunne se en bedre fremtid i møde.
 
Obama vendte også det andet hovedemne der var gættet på forud for hans charmeoffensiv i Israel, da mange også ventede på hans mening om Iran? Her sagde Obama at USA og Israel ikke står langt fra hinanden når det kommer til Irans omstridte atomprogram, men heller ikke på dette punkt kom der afgørende nyt? Om en måned kommer endnu en højtstående amerikansk politiker til Israel, den nye forsvarsminister Chuck Hagel, så måske kommer der ved den lejlighed mere nyt om Israel og USA’s kommende kurs overfor Iran?
 
Obama og Netanyahu lignede to mænd der var bedste venner under førstnævntes besøg til Israel. De jokede og lavede konstant skæg med hinanden, men smilene virkede dog en smule anstrengte. De to herrer prøvede begge at blande sig i hinandens respektive forgange valgkampe, hvor først Netanyahu udviste sympati for Mitt Romney, mens Obama svarede igen og lod det sive at han helst så en anden israelsk premierminister end Netanyahu. De har dog begge fået hinanden i fire år mere, så måske prøver de bare at få det bedste ud af det? Mest af alt har Obama nok bare været i Israel fordi han lovede det under sin genvalgskampagne tilbage i efteråret i USA. Han kom i hvert fald ikke forbi Mellemøsten med revolutionerende nyt.