Israels nye dronning af højrefløjen - velkommen til Ayelet Shaked

11.05.2015
|
0 Comments
|
F130617DV207-e1391092842750

Tre dage før valget i Israel stod jeg ud på aftenen foran ” The Great Synagogue” i Jerusalem. Jeg var sammen med Ulla Terkelsen fra TV2 på jagt efter udtalelser fra israelske politikere kort før valgdagen. Inde i selve synagogen skulle der være debataften mellem kandidater fra de forskellige store partier. Ulla og jeg forsøgte at formidle hjem til seerne hvad de forskellige partier stod for, mens valgets temaer samtidig blev vendt endnu engang. Kort før arrangementet skulle starte rullede en bil med den sidst ankomne kandidat op foran bygningen. Ud af bilen steg en lille sorthåret kvinde, som hurtigt strøg forbi os alle sammen og ind i bygningen. Jeg og en anden fra vores hold nåede at råbe til hende om hun havde tid til en kommentar til dansk tv, men hun svarede blot tilbage at hun desværre ikke kunne nå det og at det som altid var alt for koldt i Jerusalem. Kvinden, som til debatten var kandidat fra partiet HaBayit Hayehudi ( Mit Jødiske Hjem ), var Israels kommende justitsminister, den blot 39-årige komet på den israelske politiske scene, Ayelet Shaked. At Shaked formentlig om et par dage udnævnes til Israels næste justitsminister er noget af en bedrift for en ung politiker, som blot har siddet i det israelske parlament Knesset siden 2013 og ved valget i marts 2015 blev valgt ind for kun anden gang i sin politiske karriere. Shaked, der tidligere både er blevet kåret til den smukkeste kvinde i israelsk politik og er blevet udsat for massiv kritik efter en udtalelse under Gaza-krigen i sommeren 2014, er den nye stjerne på den nationalreligiøse scene i israelsk politik.

Ayelet Shaked blev født som Ayelet Ben Shaul tilbage i 1976 i kvarteret Bavli i Tel Aviv, hvor hun stadig bor den dag i dag med hendes mand og to børn. Hendes far kom som jødisk flygtning fra Irak efter staten Israels oprettelse i 1948 og var stærk tilhænger af Menachem Begins Herut, hvad der senere blev en del af Likud. Shakeds mor derimod var datter af jødiske ashkenaziske immigranter fra Østeuropa, der var stærkt kommunistiske og allerede kom til Palæstinaområdet tilbage i 1880erne. Ayelet Shaked lader til at have fået mest politisk påvirkning fra sit fædrene ophav, da hun tilbage i 2014 udtalte sig til dagbladet Haaretz, at hun afskyr venstrefløjen, som ifølge hende ejer de israelske medier. Hun er uddannet fra universitetet i Tel Aviv, hvor meget af hendes fokus lå på computerteknologi og det var da også indenfor denne branche at hun startede en karriere i firmaet Texas Instruments. High-tech industrien har været stor i Tel Aviv i mange år, men Shaked havde smag for det politiske og i 2006 begyndte hun at arbejde som embedsmand på kontoret for den senere israelske ministerpræsident, Benjamin Netanyahu. Her mødte hun manden hun skulle vise sig at følge ind i det politiske liv, den senere leder af partiet ”Mit Jødiske Hjem”, Naftali Bennet. De er i dag sekulære profiler for et stærkt zionistisk højreorienteret parti og har altså begge tidligere arbejdet for Benjamin Netanyahu, manden der har været Israels ministerpræsident siden 2009.

Partiet “Mit Jødiske Hjem” har i en årrække levet en henkastet tilværelse som et gammelmandsparti, der så ud til at have mistet taget i vælgerne. Smarte og yngre politikere fra andre partier havde tidligere haft held til at tiltrække de yngre nationalistiske vælgere. Ved valget i 2009 lykkedes det kun for Mit Jødiske Hjem at få tre mandater. Alt har dog ændret sig efter Naftali Bennet har overtaget posten som partiets leder, hvilket gav partiet hele 12 mandater ved valget i 2013. Naftali Bennet har siddet som økonomiminister i den seneste regering, men ved det seneste valg i 2015 blev mange af hans vælgere kapret af Netanyahu, men Bennet og hans tro væbner Ayelet Shaked fik alligevel det sidste ord viste det sig, på trods af deres partis tilbagegang til 8 mandater.

Naftali Bennet og Ayelet Shaked forener det religiøse med det sekulære, noget der rammer perfekt hos vælgerne i Israel. At Bennet samtidig er charmerende, bor i én af Tel Avivs mondæne forstæder og har tjent millioner i IT- branchen gør ham til et forbillede blandt israelske unge. Shaked bor også i Tel Aviv, langt væk fra de bosættelser som hendes parti er ivrige for hele tiden bliver udvidet.

Ayelet Shaked og hendes parti er varme fortalere for bosættelser. Partiets leder Bennet siger tingene lige ud af posen, som da han blandt andet udtalte tidligere i sin karriere at Israel skal annektere det såkaldte område C, en del af Vestbredden, til de omkring 60 procent, der i forvejen er under fuld israelsk kontrol, og hvor alle de jødiske bosættere bor. Shaked og Bennet stiftede også sammen organisationen ”Mit Israel” tilbage i 2010. Denne organisation arbejder for at få vist den sande zionisme, altså den som højrefløjen repræsenterer. Shaked er det store håb blandt den meget højreorienterede del af israelsk politik, hvor man især i hendes eget parti håber at hendes sekulære kvindelige profil kan nå ud til mange flere vælgere end den normalt meget religiøse vælgerbase. Shaked har dog lagt sig ud med mange religiøse vælgere, da hun støttede den omtalte lov om at flere ultra-ortodokse israelere skal aftjene værnepligt. Samtidig har hun dog også gjort sig bemærket ved at være ganske skinger i sin retorik mod afrikanske flygtninge i Israel, som hun ikke mener bør være Israels problem og som blot skal returneres til deres hjemland.

Det var dog tilbage i sommeren 2014, da krigen mellem Israel og Hamas i Gaza brød ud for tredje gang på fem år, at Ayelet Shaked virkelig gjorde sig bemærket. Med en udtalelse på hendes Facebook, et medie der sammen med Twitter ofte bliver brugt af politikere verden over i disse år, citerede Shaked en tidligere taleskriver for Likud, Uri Elitzur. I opdateringen citerede Shaked en gammel artikel fra Uri Elitzur, hvor han kalder palæstinensiske børn slanger. Det var på dagen hvor ligene af de tre unge israelske bosættere blev fundet, det der udløste hele balladen sidste sommer. Journalisten Gideon Resnick, fra det amerikanske medie ”The Daily Beast”, kørte hårdt på i en artikel om Shaked, hvor han beskyldte hende for at opfordre til folkedrab. Hele affæren endte med at Shaked hævdede at hun var blevet fejlciteret og mente at Gideon Resnick skulle tjekke sine hebræisk-kundskaber en ekstra gang. Sagen bragte dog virkelig Shaked i mediernes søgelys.

Da Ayelet Shaked og Naftali Bennets tidligere chef, den nuværende israelske ministerpræsident Benjamin Netanyahu, tilbage i efteråret 2014 udskrev valg, der regnede han med et sikkert genvalg. Missionen så også ud til at være lykkedes, da Netanyahu efter en ellers usikker valgkamp, dagen efter valget i marts 2015 stod med hele 30 mandater og en sikker position som leder af Israels største parti Likud. Det viste sig dog svært for Netanyahu at danne en regering, da hans store vælgerfremgang skyldes rovdrift på de andre højrefløjspartier, inklusiv hos partiet Mit Jødiske Hjem.

I sidste uge var det ved at være allersidste udkald for Bibi, da han 42 dage efter valget i marts skulle præsentere en regering for den israelske præsident, Reuven Rivlin. Den gamle allierede, udenrigsminister Avigdor Lieberman sprang i målet og gik med sine seks mandater i opposition. Gammelt nag til Netanyahu kunne ikke ændres. Pludselig sad Bennet og Shaked med de afgørende mandater, da Netanyahu ellers ikke kunne komme op på et flertal i parlamentet. Kravet var ministerposter, inklusiv den tunge post som justitsminister til den unge Ayelet Shaked. Endelig kunne Bennet og Shaked få hævn over Netanyahu, som de var raget uklar med dengang de arbejde for ham, hvorefter de i stedet for at forfølge en karriere i Likud, satte kløerne i det hensygnende part Mit Jødiske Hjem. Eftersigende var Shaked skingrende uenig med Bibis kone Sara, hvilket hun langtfra har været ene om gennem årene. Måske synes Ayelet Shaked at der er blevet lidt varmere i Jerusalem i disse dage? I hvert fald ligger hendes nye kontoer nemlig her, som Israels næste justitsminister. Netanyahu bukkede under for kravene fra Bennett og Shaked og kan med deres hjælp i de kommende dage præsentere et nyt flertal i parlamentet på blot 61 mandater, det mindst mulige.