Israels afrikanske problem

8.01.2014
|
0 Comments
|
_72104994_72104993

I Israel har regeringen travlt med at gøre opmærksom på at, at landet er det eneste veludviklede land med direkte landegrænser til Afrika og at mere end ti millioner afrikanere ville havne i landet hvis man ikke bebeholder en hård kurs overfor de mange afrikanske asylansøgere. Midt i en voldsom kritik fra det internationale samfund og massere af demonstrationer fra afrikanske flygtninge, så forsøger israelske embedsmænd at genvinde initiativet i debatten om de ca. 50.000 til 60.000 afrikanere der fortsat befinder sig i Israel. Den israelske regering har voldsomt travlt med at fokusere på at landet står over for en ganske særlig udfordring i forhold til mange andre lande.

Tidligere på ugen offentligjorde det israelske udenrigsministerium en skrivelse, der henviser til at Israel er langt nemmere at komme til fra Afrika end mange andre vedudviklede lande. Israel fastholder at det kun er ganske få afrikanere der i virkeligheden er flygtninge og at langt størstedelen bare kommer til Israel for at få et bedre liv og et job. Netanyahu-regeringen mener at man handler efter international lov og at de mange afrikanere skal sendes hjem. FN mente ellers også tidligere i denne uge, at Israel burde revurdere deres hårde politik overfor de mange afrikanske indvandrere. FN mener, at Israel med dets hårde kurs, som indeholder tilbageholdelse af folk i flygtningecentre og udvisning, betyder at Israel behandler flygtninge som kriminelle.

I denne uge har man oplevet op mod 30.000 afrikanske demonstranter fra Sudan og Eritrea, som både demonstrerer på store pladser i Tel Aviv og foran ambassaderne tilhørende USA, Frankrig og Storbritannien. På skiltene kan man læse at folk kræver frihed og ikke mere fængsel. De illegale flygtninge har også indledt en strejke, hvor man ikke er mødt op på arbejde. Mange arbejder ulovligt på skoler, restauranter og hoteller, hvor man primært gør rent. Men den israelske regering nægter at ændre holdning på trods af de mange demonstrationer.

På israelsk tv udtalte indenrigsminister Gideon Sa’ar forleden, at man ikke bare kunne åbne sine døre på vid gab for de mange afrikanske indvandrere. FN insisterer på at der reelt er tale om flygtninge, men den israelske regering nægter.

De mange afrikanske flygtninge protesterer mod Israels flygtningepolitik, som gør det yderst vanskelig at opnå asylstatus, hvorfor flere tusinde afrikanere tilbringer deres tilværelse i israelske flygtningelejre i Negev. Problemet er dog også, at mange nødhjælpsorganisationer, både internationale og israelske, slår ned på Israels særlige status som værende et land baseret på jødiske flygtninge. Det ser skidt ud, når man ikke vil modtage flygtninge fra Afrika som ikke er jøder. Her fastslår den israelske regering altså så, at der ikke er tale om flygtninge. Netanyahu har tidligere sendt folk hjem mod økonomisk kompensation og nu tales der om at udvide det omfattende hegn på grænsen til Egypten. I mellemtiden fortsætter demonstrationerne i Israel.