Har Hamas mistet grebet om sit styre i Gaza?

16.12.2013
|
0 Comments
|
512px-A_rocket_fired_from_a_civilian_area_in_Gaza_towards_civilian_areas_in_Southern_Israel

I den forgangne weekend var det faktisk meningen at organisationen Hamas skulle have fejret sit 26 års jubilæum med den sædvanlige pomp og pragt. Organisationen, som blev grundlagt den 14. december 1987 i afdøde Sheikh Ahmed Yasins hjem, så dagens lys blot fem dage efter udbruddet af den første intifada. Normalvis bliver dagen markeret med store og pompøse militære parader dagen lang i Gaza-striben. I år havde Hamas dog valgt fuldstændig at aflyse al festivitas og markering af arrangementet. Den officielle forklaring var, at regimet foretrækker at bruge sine penge mere fornuftigt på hjælp til mange lidende i Gaza, fremfor at ødsle pengene væk på fejring af sig selv. Bag facaden kan man dog også gisne om andre forklaringer, så som at Hamas blev udsat for massiv folkelig vrede tilbage i november måned, da man med store militære parader fejrede årsdagen for Hamas’ i egne øjne succesrige konflikt mod Israel i november 2012 Denne kritik har man øjensynligt ikke ønsket at blive udsat for igen. Tilbage i november fejrede Hamas ellers årsdagen for sejren over Israel med parader gennem Gaza Bys gader med mange flotte militærkøretøjer og flere tusinde tilhængere. Kritikken haglede ned over Hamas, der havde svært ved at forklare hvordan man havde nok penge til at købe brændstof til paradebilerne, da man samtidig ikke har råd til at sørge for elektricitet i Gaza-striben, hvilket er med til at resultere i strømafbrydelser ca. 16 timer om dagen.

Det kan være svært at begribe den store udvikling som Hamas er gennemgået siden man for blot et år siden fejrede sit 25 års jubilæum. Dengang stod en af dets ledere, Khaled Meshal, frem og proklamerede sejren over Israel efter ”Operation Pillar of Defence” i november 2012. Ved en af de største ceremonier var der op mod en halv million mennesker på gaden for at hylde Meshal og resten af styret i Hamas. Meget er dog sket siden dette. Først mistede Hamas’ tætte allierede ”Det Muslimske Broderskab” magten i Egypten, hvilket har betydet at den egyptiske hær har haft held med at lukke langt størstedelen af tunnelerne mellem Egypten og Gaza. Samtidig er Hamas blevet kaldt en terrororganisation af styret i Egypten, i hvert fald hvis man nærlæser anklagerne mod den væltede egyptiske præsident Mohammed Morsi, hvor denne anklages for at have samarbejdet med terrorstyret Hamas i Gaza. Efter at magten har skiftet hænder igen i Egypten, så er belejringen af Gaza igen massiv på alle fronter.

De frygtelige vejrforhold der har ramt Mellemøsten den seneste tid nåede også Gaza i den forgangne uge. Stort set hele området har været ramt af oversvømmelser, hvilket har gjort gummibåde på vandet til et almindeligt syn alt imens folk har sejlet fra hus til hus for at hjælpe sårede. Situationen for folk hvis huse ikke er blevet oversvømmet er dog ikke meget bedre. De mange indbyggeres frustration i Gaza er et af hovedproblemerne for Hamas i disse dage. Det er længe siden gruppen bare var en lille terrororganisation som udførte selvmordsaktioner. I dag er Hamas det ledende styre og har mere end 50.000 ansatte på lønningslisten, som er ansvarlige for offentlige lønninger og borgernes daglige problemer. Og lige siden sin fødsel har Hamas som politisk bevægelse interesseret sig for den offentlige mening hos palæstinenserne, særligt i Gaza.

Den fremgang man kunne spore tilbage i 2012 hos Hamas var hovedsagligt et produkt af udviklingen i Egypten. Pludselig stod man så i juni 2013 uden sin vigtigste allierede i hele Mellemøsten. Med kuppet mod Morsi og hans muslimske brødre stod Hamas pludselig overfor et egyptisk militærstyre endnu værre end det man havde været vant til under den mangeårige præsident Hosni Mubarak. Det nye styre i Egypten skelner ikke mellem Hamas og Det Muslimske Broderskab, men opfatter det derimod som to sider af samme sag der skal slås hårdt ned på.

Hurtigt blev det klart for militæret i Egypten, at måden man kunne genvinde kontrollen i Sinai var ved at lukke de mange tunneler mellem Gaza og Egypten. Dette ville samtidig smadre Hamas’ økonomi. Egyptiske sikkerhedstjenester har siden offentliggjort materiale der indikerer at Hamas havde hjulpet flere terrorgrupper i Sinai med miltært isenkram og træning. Med lukningen af de mange tunneller står Hamas i en kæmpe krise, da der ingen vej er ud og ind fra Gaza. Også forsyning af brændstoffer og byggematerialer er stoppet fra Egypten, hvilket betyder at man må importere mere fra Israel. Israel har længe været villig til at sælge brændstof til Hamas, men gruppen har ikke villet betale markedsprisen. Gamle allierede i Iran og Syrien har vendt organisationen ryggen, da Hamas valgte at alliere sig med Broderskabet i Egypten. Under stormen og de kaotiske scener i den forgangne uge var det så Qatar der trådte til med økonomisk støtte og købte strøm af Israel til befolkningen i Gaza.

En af de muligheder som Hamas har, udover en ny konflikt med Israel, er igen at nærme sig styret i Iran. Hvis Iran nu snakker med USA, hvorfor skulle Hamas så ikke? De store tabere i hele dette spil er dog befolkningen i Gaza. Israel, Egypten, Mellemøsten, Hamas og hele verdenssamfundet svigter en lidende befolkning, som også skal tænkes med ind i de mange fredsforhandlinger som Kerry, Livni og Abbas pusler med.