Er Hamas den store taber?

12.07.2013
|
0 Comments
|

Man må sige at udviklingen endnu engang er gået voldsomt stærkt i Mellemøsten. De sidste par ugers begivenheder i Egypten har føjet nye kapitler til historien, om de mange omvæltninger den arabiske verden har gennemgået siden 2011. Den valgte egyptiske præsident Mohammed Morsi, der godt nok bestemt ikke lykkedes med at samle befolkningen qua sin magt, er blevet afsat i et vaskeægte gammeldags militærkup. Så kan det godt være at alverdens politikere ikke tør kalde det et kup, men det er det ikke desto mindre. Udviklingen i Egypten er selvfølgelig ganske spændende at følge, men i lige så høj grad er det interessant at følge med i hvordan situationen i Egypten vil påvirke nabolandet Israel og ikke mindst Gaza-striben.

Hamas styret i Gaza kan ende med at blive en ligeså stor taber som Mohammed Morsi. Som bekendt er Hamas en forgrening af det Muslimske broderskab, som blev skabt under den første intifada tilbage i 1987. Det Muslimske broderskab stod til at være de største vindere i kølvandet på de mange omvæltninger i Mellemøsten, specielt i Egypten hvor Morsi var kommet til magten. Pludselig havde Hamas en tæt allieret lige på den anden side af grænsen. Hamas anså sig også som en del af det Arabiske Forår, da man allerede i 2007 fik smidt det korrupte sekulære styre i form af Fatah ud af Gaza. Hamas blev ganske rigtigt valgt i 2006, men man har tilranet sig magten diktatorisk siden 2007 uden nyvalg. Hamas står dog efter Morsis fald i defensiven. Hamas forlod Damaskus i 2012, da den syriske borgerkrig var kommet ud af kontrol, hvorfor man siden har satset hårdt på en tæt alliance med Egypten. Nu er islamisterne pludselig væk fra magtens tinder i Egypten, hvorfor Hamas ikke har mange venner tilbage. Iran og Hamas står heller ikke tæt sammen mere, især ikke efter emiren af Qatar tidligere på året var på besøg i Gaza. Måske er Qatar den eneste allierede Hamas har tilbage?

Efter flere år med intenst smugleri i tunnelerne mellem Gaza og Egypten, så ser dette også ud til at være foreløbigt slut for Hamas. Styret i Hamas har ellers tjent styrtende med penge ved at pålægge en skat på de mange varer som folk har smuglet ind i Gaza i de mere end 250 tunneller mellem Egypten og den smalle stribe. Den egyptiske hær har dog ikke lyst til at give smuglerne frit lejde som Morsi gjorde, så hæren har nu slået hårdt ned på tunnellerne efter man igen er kommet til orde. Bestemt ikke positivt nyt for Hamas. Den egyptiske hær har udtalt, at man var bange for at folk fra Hamas ville flygte ud gennem tunnellerne og forsøge at komme deres muslimske brødre i Egypten til undsætning. I næsten 14 dage har der nu været lukket ved Rafah grænseovergangen mellem Egypten og Gaza, noget der for Hamas må bringe minder om tiden under Hosni Mubarak, hvor både Israel og Egypten opretholdt en stram blokade af GAza.

Israel og Egypten har haft en fredsaftale siden 1979, de såkaldte Camp-David aftaler som blev underskrevet af Anwar Sadat, Jimmy Carter og Menachem Begin. Denne bilaterale fred mellem de to lande har holdt lige siden, også under Morsi der ikke turde ændre på dette. Aftalen er med til at sikre amerikansk støtte til Egypten, noget der dog nu er op til genovervejelse i Washington efter militærkuppet. Den oprindelige Camp-David aftalte indeholdt også en plan om fred mellem Israel og palæstinenserne, men det er der ikke kommet meget ud af som alle ved. Israel gav som et led i freden Sinai-halvøen tilbage til Egypten, et område der i dag ifølge Israel og militæret i Egypten er blevet et stykke land spækket med terrorister. Stabiliteten i Sinai er ikke eksisterende efter Morsis fald, hvorfor der har været mange angreb på egyptisk militær begået af bevæbnede bander. En enkelt egyptisk soldat blev sågar dræbt i sidste uge.

Sinai-halvøen skal ifølge Camp-David aftalen være et demilitariseret område, men Israel overvejer at give det egyptiske militær tilladelse til at slå hårdt ned på uro i området. Freden mellem Israel og Egypten skal nok holde, især nu hvor militæret er tilbage ved magten, men begge parter ser ængsteligt på uroen i Sinai og på den foreløbige store taber i Hamas vil reagere på Morsis fald.