Den fortabte søns hjemkomst - Aryeh Deri er tilbage som minister

30.05.2015
|
0 Comments
|
1937332270

Deri er tilbage på posten

Det israelske valg er overstået for denne gang. For fjerde gang i sin karriere kunne Benjamin Netanyahu i marts 2015 lade sig krone som vinder af et israelsk valg. Mens hans parti Likud tordnede frem og opnåede hele 30 mandater, en fjerdedel af hele parlamentet, så endte Netanyahu med kun at have opbakning fra 61 mandater ud af de 120 i Knesset. Netanyahu står dermed utroligt nok med den svageste konstellation nogensinde i hans politiske karriere. Kong Bibi lignede en sikker konge på tronen dagen efter valget i marts måned, men her et par måneder senere er hans koalition bestående af hans eget Likud, ”Mit Jødiske Hjem”, ”Kulanu”, ”Forenet Torajødedom” og ”Shas” kun to mandater større end oppositionen. Netanyahu har samtidig ikke udpeget nogen udenrigsminister, så det hele ser ud til at være noget af en hovedpine for den snart længst siddende premierminister i Israels historie.

Netanyahus manglende mandater når det kom til at sikre magten og den kontroversielle udnævnelse af den unge højreorienterede kvinde, Ayelet Shaked som udenrigsminister, har fyldt meget i både israelsk og international presse. Noget der er sluppet næsten ubemærket af sted er udnævnelsen af Israels nyeste økonominister. Tilbage på kontoret på Agron Street i Jerusalem efter et fravær på mere end tyve år som minister, sidder den fortabte søn fra partiet Shas Aryeh Deri nu som Israels økonomiminister. Manden har tidligere været dømt for korruption og aftjent fængselsdom.

Aryeh Deri er et fænomen i Israelsk politik, hvor de ultra-ortodokse jøder elsker ham, navnlig de sefardiske jøder, mens sekulære jøder afskyr ham. Der er ikke mange der har stemt Deri og de ultra-ortodokse partier tilbage til magten på caféerne i badebyen Tel Aviv. Aryeh Deri blev født i Marokko i 1959. Hans forældre håbede at han ville vokse op og blive en dygtig revisor eller måske advokat. Allerede som femårig stod det klart at drengen var et matematisk geni. Hans forældre drev en succesrig herretøjsforretning i byen Meknes, men stemningen mod de marokkanske jøder vendte voldsomt efter Seksdageskrigen i 1967. Israels overlegne sejr efterlod den arabiske verden ydmyget, hvilket også spredte sig til et land som Marokko. Familien Deri måtte udvandre til Israel, men fik aldrig deres penge med, hvorfor man pludselig endte som fattige i byen Bat Yam.

Ikke længe efter familien Deri var kommet til Israel, bankede det på døren i den lille lejlighed. Udenfor stod to ultra-ortodokse jøder og tilbød familien at adoptere deres dreng Aryeh. Rygtet havde spredt sig om denne yderst begavede dreng, hvorfor de gerne ville give familien lidt penge mod at deres 8-årige dreng skulle på religiøs skole i Netanya. Med grædende hjerte sagde Esther Deri ja til tilbuddet, da det ikke lod til at hun kunne byde sin søn en bedre tilværelse selv, nu hvor hun var blevet fattig sefardisk indvandrer i Israel.

Allerede som 16-årig havde Aryeh Deri været på en lang række prestigefyldte religiøse jeshiva-skoler i Israel og blev nu optaget på den berømte Hebron Yeshiva. Hans drøm var at starte en ny religiøs skole, hvor han kunne tilbyde unge mennesker den samme udvikling som han selv havde været igennem. Tilbyde en bedre, mere religiøs og retlinet tilværelse for de mange laverestående sefardiske jøder i samfundet. Han blev dog overtalt af sin ven David Yosef, søn af den berømte tidligere overrabbiner, Ovadia Yosef, til at blive en del af et ultra-ortodokst politisk parti, der kunne skaffe mere indflydelse i det israelske samfund til denne gruppe. Som blot 25-årig stod han derfor som rådgiver for det nystiftede parti Shas i 1984. Partiet kom i første omgang ind i det israelske parlament med 4 mandater. Det var starten på en ændring af det israelske politiske billede.

Israels religiøse politiske partier blev historisk set ikke stiftet for at erobre den politiske magt, men derimod mente man, at den vigtige vej mod et mere religiøst samfund kunne nås indenfor de givne statslige rammer. Fra et ortodokst jødisk synspunkt anså man det allerede fra Israels fødsel i 1948 som værende en kamp for at trække Israel i en mere religiøs retning. I dag blander religiøse partier sig stadig højlydt i debatten om religiøses indtræden i hæren, abort-spørgsmål og i det hele taget vigtige livsbegivenheder så som bryllupper, skilsmisser og spiseregler, alle ting som det israelske overrabbinat sidder tungt på. Partiet Shas blev skabt i 1980erne med det formål at bryde det uafgjorte dødvande mellem Israels mangeårige to største partier, Arbejderpartiet og det højreorienterede parti Likud. Partiets grundlæggere, Eliezer Shach, Ovadia Yosef og Aryeh Deri, var imod zionismen og havde aldrig støttet idéen om en sekulær jødisk stat, men var samtidig realister, der så det opportune i at deltage i den politiske proces for at fremme ultra-ortodokse interesser.

Tidligere overrabbiner Ovadia Yosef, der er en tidligere elev af den Ashkenaziske haredi-lærdom på trods af hans oprindelse i Mellemøsten, blev den åndelige leder af partiet Shas. Ovadia Yosef døde i 2013 og hans begravelse var den mest besøgte i Israels nyere historie. Tilbage i midten af 1980erne var Shimon Peres premierminister fra 1984 til 1986. Peres vidste, at venstrefløjen ikke kunne vinde et valg uden stemmer fra de sefardiske jøder, der siden slutningen af 1970erne var gået til Likud på højrefløjen. Det var åbenlyst, at religiøse sefardiske jøder ikke ville stemme på et sekulært Arbejderparti, men hvis et tredje parti blev skabt med vægt på sefardiske/religiøse værdier, så kunne balancen mellem Arbejderpartiet og Likud tippe til førstnævntes fordel. På trods af tidligere fortilfælde med Shas i regeringer med Arbejderpartiet, så afspejler partiet Shas deres traditionelle vælgermasse, der altid har foretrukket en højreorienteret religiøs regering. Andre spørgsmål har dog martret Shas siden partiets fødsel. Ovadia Yosef og andre lagde måske ud med at kigge beundrende på den zionistiske leder Shimon Peres, men partiet er traditionelt et haredi-parti, der ikke tror på zionismen og lægger sig mere på linje med dets ultra-ortodokse mentor, Eliezer Shach. Mange religiøse sefardiske jøder, hovedsagligt med rødder i den arabiske verden, ser både Shas som et etnisk og religiøst parti, der distancerer sig fra glødende zionister, for eksempel som det kommer til udtryk hos det nationalreligiøse parti Mit Jødiske Hjem, det fælles regeringsparti, der ledes af Naftali Bennet og kvinden Ayelet Shaked.

I starten var alle vilde med Aryeh Deri. Allerede i 1988 blev han indenrigsminister, som blot 29-årig. Venstrefløjen anså ham ikke som en høg, mens højrefløjen satte pris på at han tilgodeså bosættere. Han kom helt ind i de inderste politiske magtcirkler, den første ultra-ortodokse israeler nogensinde der havde opnået dette. I 1990 kunne avisen Yedioth Ahronoth dog afsløre at Deri var korrupt. Nu røg støtten fra den politiske elite og kun Deris traditionelle bagland, de sefardiske jøder accepterede ham fortsat. I stedet for at blive manden der kunne bygge bro mellem de ultra-ortodokse og resten af det israelske samfund, så blev Deri manden der blev de sefardiske jøders leder i kampen mod det sekulære Israel.

Ved valget i 1996 var Deri stadig i kamp med myndighederne og endnu ikke dømt. Han måtte træde tilbage som minister i 1993, men var stadig leder af partiet Shas. Hans parti fik hele 10 mandater ved valget i 1996, da de sefardiske jøder støttede op i massive tal om Deri og Shas. Deri og Shas fik 250.000 stemmer ved valget i 1996, det største nogensinde. Hans følgere mente han var uskyldig og offer for elitens forfølgelse. Endelig kommer dommen i 1999 og Deri bliver dømt til fire års fængsel. Han svarer igen ved at lade sig filme på sit kontor, hvor han holder sin berømte ”J’accuse”-tale. Han føler sig forfulgt og opfordrer stadig folk til at stemme på ham for et bedre og mere religiøst israelsk samfund. De ultra-ortodokse demonstrerer i massevis og på trods af at Deri i 2000 skal indfinde sig i Maasiyahu-fængslet, så stemmer hver sjette israeler på ham og hans parti ved valget i juni 1999. Shas når sit højeste nogensinde og får hele 17 mandater og Deri lover at han er uskyldig og kun har taget fra de rige og giver til de fattige.

Deri kommer ud af fængsler efter to år for god opførsel. Han er ikke længere leder af sit parti, men må se hans evige rival Eli Yishai på posten. Deri har mistet opbakning hos ledelsen i Shas og partiet er også gået tilbage. Man har ikke kunnet lide den offerrolle som Deri kaprede stemmer på og vil nu lægge kursen om. Det tidligere vidunderbarn er også blevet frosset ud af sine egne.

Efter flere år ude i kulden, hvor han bedyrer sin uskyld og beder om tilgivelse hos lederne i Shas, der bliver Aryeh Deri endelig taget til nåde tilbage i 2013. Shas fik et dårligt valg dengang under Eli Yishai og Deri vil nu tilbage som leder af partiet. Shas ender med at blive brækket over i to op til valget i 2015, da Yishai ikke vil acceptere at han skal træde tilbage som leder af partiet for den tidligere korruptionsdømte Deri. Eli Yishai danner partiet Yachad, men kommer ikke ind i parlamentet. Ariyeh Deri derimod er igen leder af Shas og står med sine seks mandater igen i en israelsk regering. Nu er Deri igen minister og spørgsmålet er hvad der nu er i vente fra den berømte politiker?