Alles øjne er rettet mod Syrien, også i Israel

30.08.2013
|
0 Comments
|

Hen over sommeren var stemningen egentlig ganske rolig i Israel, hvor snakken mest gik om de genoptagede fredsforhandlinger med palæstinenserne, som møder stor skepsis hos både høj og lav i Israel. De fleste tror ikke det nyeste tiltag fører til noget som helst, men ser det blot som værende et nyt amerikansk forsøg på at score en udenrigspolitisk sejr. Som jeg har nævnt tidligere, så er det utroligt at den mangeårige konflikt mellem Israel og palæstinenserne nu fremstår som en spændende sag for amerikanerne. Det skyldes selvfølgelig den vanvittigt komplekse konflikt der udspiller sig nord for Israel, nemlig i Syrien. Tænk at der er mere komplekse konflikter end striden mellem Israel og palæstinenserne?

Hele verdens medier flyder i disse dage over med historier om Syrien, mens alle har travlt med at forklare hvorfor de enten er for eller imod et amerikansk ledet angreb på regimet i Syrien. Siden konflikten brød ud i Syrien i 2011, hvor der faktisk er tale om en egentlig borgerkrig, så er mere end 100.000 mennesker blevet dræbt. I sidste uge valgte den syriske diktator Bashar Assad dog at skrue endnu mere op for konflikten, hvis man da overhovedet kan sige noget sådant med så mange omkomne, da han angiveligt anvendte kemiske våben mod civilbefolkningen. Den amerikanske præsident, Barack Obama, har tidligere udtalt at en sådan handling fra styret i Damaskus ville lede til en eller anden form for reaktion fra amerikansk side.

Nu holder hele verden så vejret og venter på hvad der vil ske, i hvad der samtidig for medierne ligner den største internationale historie siden invasionen i Irak i 2003. I Israel har alle også blikket stift rettet mod situationen i Syrien, en konflikt der naturligt fuldstændig overskygger de genoptagede fredsforhandlinger. Israelske medier flyder fuldstændig over med historier, analyser og vurderinger på situationen i Syrien her hvor landet går på weekend og forbereder sig på den jødiske sabbat. Alle forventer selvfølgelig at et angreb kommer og at Israel ikke vil spille en aktiv rolle i selve angrebet. Alligevel vækker det bekymring hos befolkningen, at både talsmænd fra Syrien og Iran lover at man vil svare hårdt igen overfor netop Israel, hvis Vesten angriber Syrien. Forhistorien taler dog imod at noget sådant vil ske, da syrerne aldrig plejer at svare igen på israelske angreb.

Israel har ikke haft direkte krigshandlinger med Syrien siden 1973, hvor Yom-Kippur krigen blev bragt til stilstand. Israel besatte dengang Golan-højderne, som man stadig besidder den dag i dag og som styret i Syrien lige siden har krævet tilbage. Hemmelige fredsforhandlinger har faktisk været ført med Assad og skiftende israelske premierministre, men hver gang er de strandet på spørgsmålet om palæstinenserne. Det hjalp heller ikke på forholdet at Israel bombede mål i Syrien i 2007, da man ifølge israelske kilder ødelagde militære anlæg der også på sigt kunne frembringe nukleare våben. Israel har aldrig selv bekræftet aktionen, men der er ingen tvivl. Hvad der er helt sikkert er dog, at Syrien ikke svarede igen på det israelske angreb.

Israel har også angrebet mål i Syrien i forbindelse med den igangværende konflikt, da man flere gange har bombet mål dybt inde i Syrien. Israelerne har angiveligt ville stoppe transporten af våben fra det syriske regime til deres allierede Hezbollah, som har base i Libanon. Israel havde senest en storstilet krig mod Hezbollah i 2006 og israelerne frygter nok mere Hezbollah’s svar på amerikansk angreb i Syrien end på et svar fra syrerne selv.

Oppe nordpå i de israelsk besatte Golan-højder, som Israel uden verdens accept annekterede i 1981, er der kun en times kørsel til Damaskus. Her og i resten af Israel frygter man hvad den næste udvikling i Syrien vil bringe, nu hvor alle forventer et amerikansk ledet angreb mod mål i Syrien indenfor den nærmeste fremtid. I de israelske storbyer har der været rift om de gratis gasmasker som militæret har uddelt, hvilket bringer mindelser tilbage til Golfkrigen i 1991 hvor Saddam Hussein smed Scud-missiler over Tel Aviv. Det var i øvrigt første gang nogensinde Israel valgte ikke a svare igen på et angreb. Nu frygter israelerne at Israel igen vil blive mål for gengældelse efter et amerikansk angreb i Mellemøsten. Israels premierminister Benyamin Netanyahu har lovet at man vil svare igen på ethvert angreb på Israel. Alle israelske øjne er rettet mod nord i Syrien, det sted som hele verden taler om.